AnimalsCat

hårløs kat

Sphynx cat/Eksotisk hårløs kat

hårløs kat :En hårløs kat er en type kat, der også kaldes en “sphynx-kat”. Denne type kat er kendt for at have minimal eller ingen pels på kroppen og er blevet avlet specifikt til dette udseende. Hårløse katte kræver mere opmærksomhed og pleje end pelsede katte, da de ikke har pels til at beskytte deres hud og kropstemperatur. De kræver regelmæssig badning og beskyttelse mod sol og kulde. Hårløse katte er kendt for at være meget sociale og kærlige over for deres ejere.

hårløs kat
hårløs kat

Oprindelse hårløs kat

Sphynx’en er en unik hårløs katterace. To forskellige hårløse katte fra Nordamerika er forfædrene til nutidens Sphynx.

Den moderne Sphynx skylder sin avl til farmejere i Minnesota, der havde en hårløs killing kaldet Epidermis. Hun blev solgt til en anden opdrætter, som udviklede racen ved hjælp af Cornish Rex som krydsning.

Sphynx’en fik noget negativ opmærksomhed på grund af sit unikke og eksotiske udseende. Der var folk, der troede, at katten skulle påklædes og at hårløsheden var en genetisk lidelse, der gjorde katten mere modtagelig for varmt og koldt vejr.

Denne katterace er populær og blev accepteret til konkurrence i Championship-klassen af The Cat Fanciers Association (CFA) i februar 2002.

Udseende hårløs kat

Sphynxkatten er en mellemstor kat med et unikt udseende. Den vejer typisk mellem 3,5 og 7 kilo som voksen, og hannen er typisk større og tungere end hunnen. Kroppen er muskuløs, dog med en rund mave. Den har et kileformet hoved med skarpe kindben og meget store ører. Den er faktisk, i modsætning til hvad man skulle tro, sjældent helt hårløs. Kroppen er dækket af små dun og den føles overraskende blød, nærmest som en fersken. De kan have lidt hår på næsen, ved fødderne, på halen og bag ørerne, men dette er forskellig fra kat til kat. Killingerne kan være meget rynkede og se ud som om de lige skal gro ind i deres hud. De voksne er også rynkede men typisk ikke i samme omfang.

 

Pleje og pasning hårløs kat

Fordi racen er hårløs, så kræver den lidt ekstra pleje. Den skal i bad med jævne mellemrum, fordi den ikke har pels til absorbere den olie, som huden udskiller. Det er forskelligt fra kat til kat hvor ofte dette bad er nødvendigt. De har heller ikke hår til at forhindre skidt i at komme ind i ørerne og disse skal derfor tjekkes og renses jævnligt. Sphynx har heller ikke øjenvipper til at forhindre skidt i at sætte sig omkring øjnene, så disse bør blidt tørres og renses når nødvendigt. Herudover har racen et meget højt stofskifte, fordi de bruger mere energi på at holde sig varme uden pels end andre racer. Derfor spiser de typisk også mere end andre katte, og det betyder, at hvor man med andre katteracer typisk skal passe på med at give for meget foder, så skal man med denne race passe på med ikke at give for lidt. Hertil er det en god idé at bruge lidt ekstra tid på at undersøge hvilken type foder, der passer bedst til denne sphynxen, da foder har en stor indflydelse på hvor meget olie/fedt huden producerer og derved også indflydelse på hvor ofte katten skal i bad. Et jævnligt tjek og rensning af poterne er også en rigtig smart med denne race. Manglen på pels gør den desuden også mere sart overfor vind og vejr, og hvis man lukker den ud i solskin bør man give den solcreme på, mens man bør give den en trøje på, hvis den skal ud i kulde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button